Mer innehåll

Några goda råd till dig som vill tvätta bilen miljösmart

När vårsolen tittar fram och du vill att "pärlan" ska vara glänsande fin påminner vi om att alltid åka till en biltvätt eller gör-det-själv-hall och att inte tvätta bilen på gatan. Det är som att slänga sopor i sjön vilket du väl aldrig skulle göra.

I Sverige sker fortfarande många biltvättar på gatan eller garageuppfarten varje år trots att det inte längre är tillåtet i de flesta kommuner.

När bilen tvättas på gatan rinner det smutsiga tvättvattnet (olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester) via dagvattenbrunnen rakt ut i våra vattendrag och sjöar. Det är ämnen som vår natur har väldigt svårt att bryta ner. I praktiken är det som att slänga sopor i sjön.

Förhindrar att miljön kommer till skada

Den 27–28 april 2024 är det dags för den årliga biltvättarhelgen - en kampanj initierad av Svenskt Vatten för att uppmärksamma dig på hur du tvättar din bil med så lite skada för miljön som möjligt.

Tvättar du din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall, där finns det reningsanläggningar för avloppsvatten, samlas de farliga ämnena upp och förhindrar att människor, djur och miljö kommer till skada.

Läs mer om hur du tvättar bilen rätt och skonar miljön.

En personbil i en biltvätt

Tvätta alltid din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall för att förhindra att miljön kommer till skada Foto: Pickit