Mer innehåll

Intervju med Gun-Brith

Gun-Brith Jörestig är den första kvinnliga bilprovaren som anställdes i oktober 1979 på den dåvarande stationen i Norrtälje. Hon blev också den första kvinnliga stationschefen i juni 1999 och när hon gick i pension i augusti 2018 hade hon avancerat till områdeschef med ansvar för Bilprovningens stationer Västerås-Tunbytorp, Örebro-Lillån, Hallsberg, Lindesberg och Enköping.

När du tänker tillbaka på din tid på Bilprovningen, har du en besiktning eller en händelse som sticker ut?

- Det är svårt att hitta någon enstaka händelse men jag kan ta upp några exempel från början av min karriär på Bilprovingen.Jag kommer ihåg killen som glömde att trampa ned kopplingen så det small i gallren. När han fick motorstopp blev han så förvånad när det var en tjej som kom för att hjälpa till. En annan gång kom en dam som satt och piffade till sig på gården utanför stationen. Hon körde in bilen i besiktningshallen med ett stort leende, men när jag kom åkte mungiporna ned.
När jag var stationschef trodde de äldre herrarna att jag var där för prao, och när teknikerna sa att jag var stationschefen så brukade de sträcka på sig och dra åt slipsen om de hade det.

Vad skulle du säga till en kvinnlig tekniker idag, har du några råd?

- Var dig själv och ta inte åt dig av eventuella kommentarer som kan dyka upp. Några av tjejerna som jag anställde under min tid på Bilprovningen fick höra "lilla gumman", som ju är väldigt nedlåtande. Det fick inte jag höra men kommentaren som dök upp nästan varje dag i början var "en tjej vad kul, det har jag aldrig sett förut."

Skulle du rekommendera yrket till andra kvinnor?

- Självklart! Det är ett roligt yrke och man lär sig något varje dag. Jag anställde flera tjejer under min tid som områdeschef och det är något som alla chefer borde fortsätta med.

Läs mer om att jobba på Bilprovningen.

Gun-Brith Bilprovningens första kvinnliga besiktningstekniker. Foto: Bilprovningen