Mer innehåll

60 år: våra kvinnliga besiktningstekniker nu och då

Med anledning av den internationella kvinnodagen och att Bilprovningen fyller 60 i år tar vi tillfället i akt att berätta om våra kvinnliga besiktningstekniker. Numera är andelen 16 procent men så har inte alltid varit fallet.

När Bilprovningen startade sin verksamhet på 60-talet var det bara män som besiktade fordon. På den tiden var tillgången på kvinnor med fordonsteknisk utbildning begränsad.

Gun-Brith

Den första kvinnliga bilprovaren anställdes i oktober 1979. Det var Gun-Brith Jörestig som började på den dåvarande stationen i Norrtälje.

Gun-Brith Jörestig blev också den första kvinnliga stationschefen i juni 1999 och när hon gick i pension i augusti 2018 hade hon avancerat till områdeschef med ansvar för Bilprovningens stationer Västerås-Tunbytorp, Örebro-Lillån, Hallsberg, Lindesberg och Enköping.

Läs intervjun med Gun-Brith om hennes tid på Bilprovningen.

Historiskt hög andel kvinnor på stationerna

Sedan 2007 pågår en långsiktig förändringsresa på Bilprovningen för att medarbetarnas sammansättning ska spegla det svenska samhället som det ser ut idag. Det råder också en övertygelse om att olikheter leder till en bättre arbetsmiljö och ökad trivsel.

En viktig och grundläggande del i arbetet är att öka antalet kvinnliga medarbetare och chefer på stationerna. Satsningarna har gett resultat och lett till att andelen numera är 16 procent, vilket är högre än någonsin.

Linda

Linda Schönfeldt är en av de kvinnor som har jobbat allra längst i Bilprovningen. Hon började som besiktningstekniker i Umeå 1998, blev stationschef för Borås och Landvetter 2018 och är sedan november 2022 chef för region Norr.

Intresserad av att jobba hos oss?

Så länge som man stimuleras av att möta människor och har intresse för och viss kunskap av fordon kan man bli besiktningstekniker då utbildning och kontinuerlig kompetensutveckling tillhandahålls av oss på Bilprovningen. Dessutom är det betydelsefullt jobb då man gör skillnad genom att bidra till ökad trafiksäkerhet och minskad klimatpåverkan.

Läs mer om att jobba på Bilprovningen.

Två bilder i en där den vänstra är en modern bild i färg med en leende kvinnlig besiktningstekniker som gör en gasolkontroll och den högra en äldre svartvit bild med en kvinnlig besiktningstekniker med ett besiktningsprotokoll.

Linda och Gun-Brith är två av Bilprovningens kvinnliga besiktningstekniker - nu och då. Foto: Bilprovningen