Mer innehåll

Tips inför campingsäsongen

Semesterkänslan. Längtar du också efter de lugna avkopplande dagarna? Men innan du åker iväg med din husvagn eller husbil har vi några tips på förberedelser så du kan känna dig trygg.

Inför campingsäsongen är det dags för alla husvagns- och husbilsägare att fundera på hur pärlan mår efter vinterförvaringen. Bilprovningens besiktningsstatistik från 2021 visar att var tredje husbil och husvagn fick anmärkningar vid besiktningen.

Här kan du läsa mer om Bilprovningens besiktningsstatistik för 2021.

Förutom den obligatoriska kontrollbesiktningen finns fler bra kontroller att göra för en husvagn eller husbil varje säsong. En del kan du utföra själv och andra kan du boka hos Bilprovningen. Att kontrollera gasolutrustningen årligen är till exempel en viktig del för att undvika brand och explosion och för att känna sig trygg på vägen, campingen eller ställplatsen.

Gasolkontroll - för säkerhets skull

Gasolkontroll ingår numera inte i besiktningen, men många av Bilprovningens stationer erbjuder en kontroll av husvagnens eller husbilens gasolanläggning. Statistik från Bilprovningen visar att andelen husvagnar och husbilar som genomgick en gasolkontroll under 2021 uppgick till 41 procent. Det är färre än hälften jämfört med när kontrollen var obligatorisk.

Här kan du läsa mer om Bilprovningens gasolkontroll.

Delkontroll bromsprov

Brister i bromsar är det vanligaste felet på husvagnar och husbilar, men det är svårt att själv upptäcka om bromsarna exempelvis är ojämna. Se därför till att serva bilen regelbundet och om du är osäker kan du boka en delkontroll broms på någon av Bilprovningens stationer.

Här kan du läsa mer om Bilprovningens delkontroll bromsprov.

Tips och råd inför campingsäsongen

  • Kontrollera däckens skick: mönsterdjup, sprickor, skador och lufttryck.
  • Kontrollera belysningen och släpvagnskontakten.
  • Kontrollera batteriernas kondition - klarar de kommande campingsäsong?
  • Kontrollera att ventilationen fungerar.
  • Vid uppställning och camping, skydda däcken från det för däcken skadliga solljuset med till exempel en träskiva.
  • Låt husbilen eller husvagnen stå under tak om möjligt även under campingsäsongen.

Här finns fler goda råd och tips.

Kvinna som lutar ut ur fönstret på en husbil.

Säkra ditt hem på hjul inför säsongen så du kan njuta av semestern fullt ut. Foto: Bilprovningen