Mer innehåll

Våra tips för att förebygga vanliga fel på personbilar

Bilen är i pandemitider ett än mer populärt sätt att färdas och för en trygg transport behövs en säker bil. Här får du tips på hur du enkelt kan förebygga de vanligaste felen och minska risken för att bilen blir underkänd vid besiktningen.

Under 2021 kontrollbesiktade Bilprovningen närmare en miljon personbilar. Var tredje bil bedömdes inte vara i trafiksäkert skick och underkändes. Var femte hade allvarliga brister med krav på efterkontroll.

Fel på bromsarna

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2021 visar att anmärkningar på bromsarna är den vanligaste orsaken till att bilar underkänns med krav på efterkontroll. Detta innebär att bristerna är så pass allvarliga att bilen inte får användas innan de är åtgärdade.

De vanligaste felen på bromsarna gäller anmärkningar mot komponenter i bromssystemet, främst ojämn bromsverkan, brister i komponenter som tillhör hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar.

Viktigt med underhåll

För att förebygga slitage och fel är det viktigt är att underhålla bilens bromsar. Det kan du enkelt göra i vardagen. Klicka här för att ta del av våra tips.

En ung man placerar en varningstriangel på vägen framför en havererad bil.

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2021 visar att var femte personbil har allvarliga fel. Foto: Bilprovningen