Mer innehåll

Välkomna tjejer!

Året var 1979 och för första gången fick en kvinna jobb som besiktningstekniker i Sverige. Sedan dess har det hänt en hel del men fortfarande är det inte lika många kvinnor som män som besiktar fordon. Det vill vi ändra på.

Idag på internationella kvinnodagen har vi öppnat portarna i Jönköping, Skellefteå, Rissne och Örebro för att berätta mer om hur det är att arbeta som tekniker på Bilprovningen. På plats finns flera av de kvinnor som redan idag jobbar som besiktningstekniker. däribland Ylva, känd från realityserien ”Bilprovningen” i TV3.

När Bilprovningen startade sin verksamhet på 60-talet var det bara män som besiktade fordon. Det var först 1979 som den första kvinnliga besiktningsteknikern anställdes.

Dubbelt så många kvinnliga tekniker på tio år

Från 2007 och framåt jobbar vi mer aktivt på att få in fler kvinnor som besiktningstekniker. Då var andelen 6 procent, nu är den snart uppe i 12 procent och målsättningen är att nå 14 procent vid årsskiftet.

Tjejer på stationerna

Under öppet hus bemannas stationerna av kvinnliga besiktningstekniker som hoppas bli fler. De finns tillgängliga som ambassadörer för att berätta mer och svara på frågor om jobbet. Förhoppningen är att fler ska upptäcka vilket omväxlande och serviceinriktat yrke jobbet som besiktningstekniker är. Och är man är genuint intresserad av fordon finns det ingen arbetsplats där man kan få möjlighet att köra i stort sett varenda bilmärke som finns. i landet.

Mer information hittar du på www.bilprovningen.se/jobb

En radioreporter på stationen
Gun-Brith som började 1979 jobbade kvar på Bilprovningen fram till och med 2018.

Gun-Brith som började 1979 jobbade kvar på Bilprovningen fram till och med 2018.