Mer innehåll

Personbil/Husbil

Det finns funktioner och utrustning på personbilar och husbilar (PB klass I/PB klass II) som du enkelt kan kolla – och eventuellt åtgärda – innan besiktningen. Några bra punkter att titta över är att:
-- Vindrutetorkare och -spolare fungerar
-- Blinkers och belysning fungerar (glöm inte lampan vid registreringsskylten)
-- Tutan fungerar
-- Samtliga säkerhetsbälten fungerar (sätt gärna fast bältena i baksätet)
-- Det finns en varningstriangel i bilen
-- Mönsterdjup på sommardäck är minst 1,6 mm och 3 mm på vinterdäck
-- Backspeglarna är hela och sitter fast
-- Batteriet sitter fast ordentligt
-- Oljenivån i motorn är okej (se bilens instruktionsbok)
-- Bodelen i husbil är fri från lösa föremål (så att de inte skadar inredningen vid ett bromsprov)
-- Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta. Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast och att ta bort samt att eventuellt nyckellås fungerar. Är du osäker på hur dragkroken ska fungera eller repareras rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren.
--Bilens standard-/huvudnyckel är med vid besiktningen. Vissa moderna bilar har idag olika typer av nycklar, ibland finns en ”enklare” nyckel (eller app) som endast är för att starta/köra bilen men som inte medger samtliga funktioner i fordonet. Standardnyckel/huvudnyckel däremot styr vissa funktion som ska kontrolleras vid en besiktning, det är därför då av stor vikt att denna nyckel är med vid besiktningen. Vad som är standard-/huvudnyckel framgår i bilens instruktionsmanual.