Mer innehåll

Logga in som

Registrera dig

För att logga in behöver du registrera dig för Mina Sidor.

Arkiv pressmeddelanden

Här hittar du Bilprovningens pressmeddelandearkiv. Du kan filtrera resultaten per år nedan.

Välj årtal

 • Bilprovningen nyttjar Black Friday till att öka trafiksäkerheten-Delar ut 20 000 reflexer för att påminna om vikten av att se och synas i mörkret

  Att se gångtrafikanter i mörker som inte bär reflex är svårt. Saken underlättas inte av att reflexanvändningen är låg. För att påminna om vikten av att synas för ökad trafiksäkerhet nyttjar Bilprovningen en av årets mörkaste fredagar till att informera om och dela ut 20 000 reflexer.
 • Delårsrapport januari - september 2021

  Fortsatt starkt resultat
 • Bilprovningen återvänder till Täby våren 2022

  Bilprovningen gläder sig åt att återvända till Täby och samtidigt utöka sin tillgänglighet i norra Stockholm med omnejd. Våren 2022 etableras en ny, fräsch och lättåtkomlig station i Arninge nära E18. Anläggningen kommer att ta emot personbilar, lätta lastbilar och motorcyklar.
 • Idag startar Synbesiktningen 2021
  – Sveriges största syntest av bilförare


  Under oktober månad infaller Världssyndagen, då WHO uppmärksammar synhälsan runt om i världen. I samband med det inleds Synbesiktningen 2021, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet med initiativet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning och vikten av att synas i trafiken.

 • Bilprovningen hittar fel på fyra av tio lätta släp

  Hösten närmar sig men fortfarande är det säsong för de lätta släpen som används för allehanda transporter, både yrkesmässigt och privat. Samtidigt uppvisar Bilprovningens besiktningsstatistik stora brister hos de lätta släpen och att närmare fyra av tio underkändes under 2020.

 • Våren 2022 öppnar Bilprovningen Järfälla-Jakobsberg

  Till våren öppnar Bilprovningen ytterligare en station i Järfälla. Det blir en ny och lättåtkomlig anläggning i Jakobsbergs centrum. Nyetableringen kommer att vara ett bra komplement till den befintliga stationen i Stäket.

 • Bilprovningen kommer till Kungsängen-Brunna vid årsskiftet

  Vid årsskiftet utökar Bilprovningen sin tillgänglighet i norra Storstockholm med en ny, fräsch och lättåtkomlig station, belägen nära trafikplats Brunna i Kungsängen, Upplands-Bro, bara ett stenkast från E18. Anläggningen kommer att ta emot personbilar och lätta lastbilar.

 • Delårsrapport januari - juni 2021

  Ett historiskt starkt resultat

 • Bilprovningen öppnar en station på Ekerö

  Hösten 2021 öppnar Bilprovningen portarna till en ny, lättåtkomlig och rymlig station som ligger i direkt anslutning till Bryggavägen som går mellan Ekerö centrum och färjeläget. Anläggningen kommer att ta emot personbilar, lätta lastbilar och motorcyklar.

 • Bilprovningen Stockholm-Gärdet öppnar på nytt i bättre läge i vinter

  Som enda besiktningsstation innanför tullarna är Bilprovningen Stockholm-Gärdet särskilt uppskattad av kunder som bor eller jobbar i innerstaden. I brist på lokal har anläggningen varit stängd sedan mars men i höst öppnas portarna på nytt. Det blir i en nyrenoverad lokal med större ytor och ett bättre läge på Tegeluddsvägen som kommer att göra besiktningsbesöket ännu smidigare.

 • Midsommarvädret – ökar risken för trafikolyckor

  Midsommarhelgen är en av årets mest trafikerade helger och i år kan vi räkna med att fler än vanligt väljer att fira i Sverige. Helgen bjuder ofta på snabba väderomslag mellan regn och sol som ger utmanande vägbanor och starka reflexer, vilket i sin tur medför ökad risk för olyckor i trafiken. Synoptik och Bilprovningen ger dig tipsen för en tryggare och säkrare bilresa.

 • Bara fyra av tio husvagns- och husbilsägare kontrollerar gasolen

  Fram till april 2009 kontrollerades gasolen på samtliga husvagnar och husbilar. 2020 års besiktningsstatistik från Bilprovningen visar att andelen numera är mer än halverad vilket är oroväckande eftersom läckage och trasiga slangar, som är de vanligaste bristerna, kan orsaka otäcka olyckor och i sämsta fall få allvarliga konsekvenser för en hel camping.
 • I höst öppnar Bilprovningen Malmö-Hanögatan

  Hösten 2021 öppnar Bilprovningen ytterligare en station i Malmö. Det blir en ny och lättåtkomlig anläggning i norra hamnen och ett stenkast från Spillepengen. Nyetableringen blir ett bra komplement till den befintliga stationen i Fosie.
 • Var tionde manlig bilist tycker att det är okej att köra efter att ha druckit alkohol

  I morgon den 25 maj är det Trafiknykterhetens dag – en dag som har instiftats av MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund för att lyfta det viktiga i att aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad. I en attitydundersökning gjord av Kantar Sifo i maj 2021 på uppdrag av Bilprovningen och MHF säger var tionde manlig bilist att ett glas vin eller en starköl inte är något hinder för att köra.
 • Besiktningen visar att fyra av fem motorcyklar är i gott skick

  Bilprovningens besiktningsstatistik för 2020 visar att Sveriges motorcyklar är i gott skick – något som känns positivt inför stundande hemester. En förklaring, utöver korta körsträckor, är att motorcyklarna vårdas väl av sina ägare. Totalt godkändes hela 78 procent utan anmärkning.
 • I sommar öppnar Bilprovningen Norrköping-Navestad

  Sommaren 2021 öppnar Bilprovningen ytterligare en station i Norrköping. Det blir en ny, fräsch och lättåtkomlig anläggning i Navestad belägen vid södra utfarten utmed E22 mot Söderköping. Nyetableringen blir ett bra komplement till den befintliga stationen i Herstadberg.
 • Var femte husvagn har allvarliga brister

  I rådande pandemi är hemester och camping kanske mer populärt än någonsin. Samtidigt påvisar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2020 stora brister hos husvagnar och husbilar. Var femte husvagn underkänns med krav på efterkontroll och att felen avhjälpts. Motsvarande andel för husbilar är 15 procent. Totalt underkänns var tredje husbil och tre av tio husvagnar.
 • Delårsrapport januari - mars 2021

 • Årsstämma i Bilprovningen

  Lars Erik Fredriksson ny styrelseledamot
 • Bättre service när Bilprovningen-Herrhagen öppnar i sommar

  Bilprovningen i Karlstad expanderar tack vare en flytt från Tullholmsviken till en större lokal på Herrhagen. När stationen öppnar i sommar kommer även husvagnar, husbilar, släpvagnar och skåpbilar att kunna tas emot. Det fina läget i kombination med en nyrenoverad lokal med större ytor gör dessutom att besöket blir både smidigare och trevligare för kunderna.
 • I sommar kommer Bilprovningen till Älta i södra Nacka

  I sommar öppnar Bilprovningen ytterligare en station i Nacka. Det blir en ny, fräsch och lättåtkomlig anläggning i Älta belägen intill Tyresövägen vid trafikplats Hedvigslund. Nyetableringen kommer att vara ett bra komplement till den befintliga stationen i Saltsjö-Boo.
 • Bilprovningen utsett till Sveriges mest hållbara besiktningsföretag 2021

  Svenska konsumenter har återigen utsett Bilprovningen till Sveriges mest hållbara besiktningsföretag och ett av Sveriges mest hållbara varumärken överlag. Det visar resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index 2021 som offentliggjordes igår.

 • Bokslutskommuniké 2020

 • Bilprovningen återvänder till Kalmar med en ny station

  Bilprovningen gläder sig åt att komma tillbaka till Kalmar där verksamheten en gång i tiden hade sin början. I dagarna tas första spadtaget till ett nybygge intill E22 i Lindsdal, norr om staden. Närvaron i länet ökar därmed. Befintliga stationer finns i Oskarshamn och Vimmerby.

 • Bilprovningen och Friends i samarbete för ett tryggare samhälle

  Bilprovningen har valt att bli nationell partner till Friends. Tillsammans tar man nu ansvar för att driva utvecklingen mot ett tryggare och mer hållbart samhälle. Gemensamt är att båda arbetar förebyggande och har en nollvision - oavsett om det gäller trafikolyckor eller mobbning.

 • I höst öppnar Bilprovningen Örebro-Ladugårdsängen

  Senhösten 2021 utökar Bilprovningen sin tillgänglighet i Örebro med en nybyggd station i stadsdelen Södra Ladugårdsängen, söder om E18 och nära Gustavsvik, Aspholmen och Adolfsberg. Stationen kommer att ta emot personbilar och motorcyklar.
 • 50 år sedan miljökontrollen infördes på Bilprovningen

  Bilprovningen kan anses vara en pionjär inom hållbarhetsområdet. Trots komplikationer och en skeptisk inställning från bl.a. media infördes en avgaskontroll på bensindrivna personbilar redan 1970.
 • Håll avstånd även i jultrafiken
  – Här är tipsen för att se och synas när fler använder bilen i år


  Ett vanligt år brukar cirka 2 miljoner bilister ge sig ut på vägarna under julens firande. I år har mycket förändrats, så även våra resplaner. De allra flesta kommer att stanna hemma och undvika resor med tåg, buss och flyg. För de resor som görs kommer bilen att vara viktig. Synbesiktningen 2020, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, ger här sju tips om hur bilresorna kan bli säkrare.
 • Bilprovningen först med digitala besiktningsprotokoll

  För att ge kunder enkel tillgång till sina besiktningsprotokoll och bespara miljön från onödiga utskrifter, lanserar Bilprovningen, som första aktör på besiktningsmarknaden, digitala protokoll via sin smidiga och papperslösa tjänst Mina sidor.
 • Kantar Sifo och Synbesiktningen 2020:Män sämre än kvinnor på att bära reflex

  Det är stor skillnad mellan hur bra kvinnor och män är på att använda reflex. Enligt en riksrepresentativ undersökning gjord av Kantar Sifo (november 2020) på uppdrag av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, använder 77 procent av kvinnorna i Sverige ofta eller alltid reflex när de är ute mörker. Motsvarande siffra för män är 61 procent.
 • Kantar Sifo och Synbesiktningen 2020:
  Norrlänningar bäst på att bära reflex
  – sämst är storstadsbor med Malmö i botten


  I Mellersta Norrland använder 9 av 10 (86 procent) ofta eller alltid reflex i mörker och är därmed bäst i landet. Det visar en riksrepresentativ undersökning gjord av Kantar Sifo (november 2020) på uppdrag av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Sämst är gångtrafikanter i de tre storstadsregionerna med 61 procent och allra sämst är malmöbor där endast drygt hälften (56 procent) alltid eller ofta använder reflex i mörker.
 • Kantar Sifo och Synbesiktningen 2020: Var tredje gångtrafikant bär inte reflex
  – Sveriges bilister vill ha reflexlag


  En av tre (32 procent) svenska gångtrafikanter använder aldrig eller sällan reflex när det är mörkt. Det visar en riksrepresentativ undersökning gjord av Kantar Sifo (november 2020) på uppdrag av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Samtidigt visar Synbesiktningen, som genomförts sedan 2008 och senast i oktober 2020, att 86 procent av Sveriges bilister vill ha en lag för att gångtrafikanter ska bära reflex i mörker.
 • På Black Friday ger Bilprovningen reflexer till 14 000 bilister

  Black Friday är inte bara en dag då handeln riktar förmånliga erbjudanden till konsumenter, det är också precis vad det låter som, nämligen en av årets mörkaste fredagar. Bilprovningen uppmärksammar dagen med att göra en god gärning och ge reflexer till alla sina kunder för att påminna om vikten av att synas bättre i trafiken och vintermörkret.
 • Synbesiktningen 2020: 6 miljoner bilister vill ha en ny lag
  – inför obligatoriska synkontroller vid körkortsförnyelse


  91 procent av Sveriges bilister, motsvarande cirka 6 miljoner, vill ha en lag för synkontroll vid körkortsförnyelse. Det visar färska siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Undersökningen, som gjorts sedan 2008, pekar på en skrämmande verklighet där cirka 650 000* svenska bilister kör trots att deras syn är så dålig att den inte uppfyller kraven som ställs för att få ta körkort**. De har med andra ord körkort trots olaglig syn.
 • Delårsrapport januari - september 2020

  Lönsamheten fortsätter att förbättras
 • Bilprovningen öppnar en station i Ljungsbro

  I vår utökar Bilprovningen sin tillgänglighet i Östergötland med en ny, fräsch och lättåtkomlig station i Ljungsbro, nordväst om Linköping och i närheten av väg 34 mellan E4 och Motala. Stationen kommer att ta emot samtliga lätta fordonsslag.
 • Idag på världssyndagen startar Synbesiktningen 2020
  – Sveriges största syntest av bilförare


  Idag är det World Sight Day – Världssyndagen – då WHO uppmärksammar synhälsan runt om i världen. I samband med det inleds också Synbesiktningen 2020, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet med initiativet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning och vikten av att synas i trafiken.
 • Däckrazzia: Dålig koll på däcken i Stockholm

  I år genomfördes däckrazzior i Stockholm för första gången på tolv år. Resultaten visar att många bilister inte har koll på sina däck.
 • Tusentals viltolyckor varje månad

  Det sker tiotusentals viltolyckor i Sverige varje år och flest olyckor sker på hösten och vintern. Nationella Viltolycksrådet* vill nu uppmärksamma alla trafikanter på den ökade risken att möta vilt i trafiken.

 • Däckrazzia: Fortfarande många med för lågt tryck i däcken

  Två av tre bilister vid förra årets däckrazzior hade inte kontrollerat lufttrycket i däcken den senaste månaden eller visste inte när det gjordes senast. Var sjunde bil hade så lågt lufttryck att livslängden på däcken riskerar att halveras.
 • Vinterdäck på var trettonde bil i förra årets Däckrazzia

  Enligt mätningar som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, genomfört har dubbfria vinterdäck av nordisk typ 15–20 procent längre bromssträcka jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet. Trots detta kör allt fler på vinterdäck på sommaren.

 • Bättre service när Bilprovningen byter lokal i Umeå-Ersboda

  Bilprovningen i Umeå-Ersboda expanderar tack vare ett byte till en större lokal på samma gata. Inom kort inkluderas husvagnar, husbilar, släpvagnar och skåpbilar i utbudet. Dessutom blir stationen lättare att hitta till och fräschare att besöka.

 • Delårsrapport januari - juni 2020

  Fortsatt stark resultatutveckling
 • Bilprovningen öppnar en station vid Järva krog i Solna

  Vintern 2021 öppnar Bilprovningen portarna till en ny och lättåtkomlig station vid Järva krog, mitt i korsningen mellan E4 och E18 samt bara 5 km från centrala Stockholm. Stationen kommer att ta emot samtliga lätta fordonsslag för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
 • Tio år sedan omregleringen och 56 år sedan Bilprovningens start

  Idag är det tio år sedan marknaden för fordonsbesiktning konkurrensutsattes. Det är också exakt 56 år sedan provningsverksamheten startade på sju orter. Bilprovningen är fortsatt marknadsledande även om antalet aktörer numera är många och stationstillväxten hög.
 • Bilprovningen uppmuntrar till självbesiktning för att begränsa hudcancer

  Bilprovningen har valt att bli en samarbetspartner till Euromelanoma för att informera om och öka medvetenheten bland i första hand män om hur man genom goda solvanor och självbesiktning kan förebygga hudcancer. Under juni-juli visas årets kampanjfilm på Bilprovningens samtliga 101 stationer.
 • Var tjugonde bilist kan vara alkoholpåverkad i trafiken

  I morgon är det Trafiknykterhetens dag – en dag som har instiftats av Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) för att nå ut till bilister om att aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad. Att det är ett viktigt budskap visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra, där var tjugonde förare svarar att de gett sig ut på vägarna och kört bil efter att ha druckit alkohol.
 • Nu kommer Bilprovningen till Albyberg, Haninge

  Hösten 2020 utökar Bilprovningen sin tillgänglighet i södra Storstockholm med en ny, fräsch och lättåtkomlig station i Albyberg, ett snabbt växande handelsstråk, beläget nära trafikplats Jordbro i Haninge, Dalarölänken och vältrafikerade väg 73.
 • Nästa vår öppnar Bilprovningen en station i Stäket, Järfälla

  Våren 2021 utökar Bilprovningen sin tillgänglighet i norra Storstockholm med en ny, fräsch och lättåtkomlig station, belägen utmed Rotebroleden nära trafikplats Stäket i Järfälla, bara ett stenkast från E18. Stationen kommer att ta emot samtliga lätta fordonsslag.
 • Årsstämma i Bilprovningen

  Anna Ullman Sersé och Lena Larsson nya styrelseledamöter
 • Delårsrapport januari - mars 2020

  En stark start på året
 • Bilprovningen är Sveriges mest hållbara besiktningsföretag

  För tionde året i rad har över 22 000 svenska konsumenter utsett Bilprovningen dels till Sveriges mest hållbara besiktningsföretag, dels till ett av Sveriges mest hållbara varumärken överlag. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes den 31 mars klättrade Bilprovningen två placeringar, från 41 till 39, bland Sveriges 381 mest välkända varumärken.

 • Bilprovningen tillbaka i Stockholm-Högdalen med ny station nästa år

  Bilprovningen gläder sig åt att återvända till Högdalen. Hösten 2021 öppnas portarna till en ny, fräsch och lättillgänglig station, belägen ett stenkast från väg 73. Bilprovningen ökar därmed sin närvaro i södra Stockholm. Befintliga anläggningar finns i Huddinge, Nacka, Norsborg, Västerhaninge och på Värmdö.

 • Bokslutskommuniké 2019

  Positiv resultatutveckling för året
 • 840 skadade och 15 omkomna i snitt varje jul- och nyårshelg: Vad kan vi göra för en säkrare trafikhelg i jul?

  Snart beräknas omkring 2 miljoner bilister* ge sig ut på vägarna inför julen och i snitt skadas fler än 840** och 15** personer omkommer årligen i jultrafiken. Samtidigt visar Synbesiktningen 2019, som är Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, att 65 procent anser sig se sämre vid mörkerkörning. Dessutom har var fjärde bil felaktig belysning och få gångtrafikanter använder reflex, vilket gör att det är extra viktigt att förbereda sig själv och bilen när man ska ut på vägarna. Här delar vi med oss av några tips.
 • Synbesiktningen 2019: Bilister kräver samma regler för gångtrafikanter som för cyklister – 9 av 10 vill se krav på reflex i mörker

  Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, vill visa vikten av att se och synas för en säkrare trafikmiljö. Undersökningen visar alarmerande siffror där över 65 procent av bilisterna i Sverige svarat att de upplever svårigheter att se bra vid mörkerkörning. Men bilisterna menar att samtliga trafikanter har ett ansvar, hela 87 procent vill se ett lagkrav för gångtrafikanter att bära reflex när det är mörkt. Samtidigt kör över 700 000* bilister med olaglig syn** på våra vägar.

 • Synbesiktningen 2019: Bilister i Stockholm ser bättre än i Skåne, men sämre än i Göteborg

  Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att elva procent av bilisterna i Stockholms län kör med olaglig syn*. Det är samma siffra som riksgenomsnittet. Bilisterna i Stockholm ser dock bättre än dem i Skåne, där andelen med olaglig syn ligger på hela 13 procent. I Göteborg är motsvarande siffra sju procent. Trots den skrämmande statistiken från Synbesiktningen finns inga åtgärder för att främja bilisters synskärpa i Trafikverkets plan** för Nollvisionen.

 • Synbesiktningen 2019: Över 700 000 bilister kör med olaglig syn - Lagstadga synkontroll som ett krafttag för Nollvisionen

  Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar återigen skrämmande siffror. Sedan 2008 har den årliga undersökningen visat att många svenska bilister är trafikfarliga. Elva procent, motsvarande över 700 000 bilister*, kör idag med olaglig syn**. Samtidigt finns inga åtgärder för att främja bilisters synskärpa i Trafikverkets plan***, trots att antalet omkomna i trafiken har stagnerat sedan 2010.
 • Nu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen

  Sedan början av november erbjuder Bilprovningen Swish som betalmedel på sina stationer. Swish ökar snabbt och initiativet, som är det första i besiktningsbranschen, tas för att öka servicen till kunderna. Bilprovningen är också en av pionjärerna att integrera Swish i kassan.

 • Delårsrapport januari - september 2019

  Positiv resultatutveckling för tredje kvartalet och perioden
 • Pressmeddelande från Nationella Viltolycksrådet: Viltolyckor med vildsvin och rådjur ökar

  Det sker i genomsnitt mer än en (1) viltolycka ungefär var 8.e minut i Sverige. Det innebär att över 62000 förare av fordon årligen är inblandade i en viltolycka. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka den 23- 29 september mot viltolyckor.

 • Bilprovningen återvänder till Klippan vid årsskiftet

  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Klippan. Vid årsskiftet öppnas portarna till en ny station, belägen i närheten av väg 13 mellan Ljungbyhed och Ängelholm. Bilprovningen ökar därmed sin närvaro i Skåne. Befintliga stationer är Helsingborg-Berga, Helsingborg-Ättekulla, Malmö-Fosie, Skurup, Eslöv, Simrishamn och Kristianstad-Wä.
 • Delårsrapport januari - juni 2019

  Kraftig resultatförbättring
 • Här är alla motorälskare i nya säsongen av Bilprovningen på TV3

  Motorälskarna på Bilprovningen trycker på gaspedalen till en ny säsong av sommarglada och skämtsamma medarbetare, pirriga kunder och fordonsromantik. I tredje säsongen möter vi även två nya besiktningstekniker i småbarnsmamman Josefin och Cadillac-ägaren Daniel. Bilprovningen har säsongspremiär måndagen den 19 augusti kl. 20.00 på TV3 och Viafree.

 • Regn, bländande sol eller värmebölja:
  Så blir du och bilen redo för midsommartrafiken


  Midsommarhelgen är en av årets största trafikhelger. Dålig sikt, utmanande väderlek och bristande utrustning medför en ökad risk för trafikolyckor. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen* 2018. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för en tryggare och säkrare bilresa under midsommar.

 • Andreas Myhrman ny vd för Bilprovningen

 • Grönt ljus för tredje säsong av realityserien Bilprovningen i TV3

  Gasen i botten, nu är det grönt ljus för Bilprovningen. Det populära programmet har sladdat sig in i tittarnas hjärtan och förnyas med en tredje säsong på TV3 och Viafree i höst. Häng med till folkracefantasten Ylva, mekanikern Kjell, stationschefen Fredrik och alla andra fordonsentusiaster runt om i landet.

 • Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

  Måns Carlson ny styrelseledamot
 • Delårsrapport januari - mars 2019

  Fortsatt ledande på en reducerad marknad med tilltagande konkurrens
 • Bilprovningen hjälper bilister med sladd att köra ännu mer miljösmart

  Allt fler fordonsägare väljer att värna miljön genom att köpa en laddbar bil. Bilprovningen gläds åt utvecklingen och vill premiera dessa bilister och hjälpa dem att köra ännu mer miljösmart genom att bjuda på en utökad däckkontroll i samband med besiktningen. Sedan tidigare bjuder Bilprovningen på miljösmarta tips, gratis laddning och klimatkompensation för kundernas resor till och från besiktningen.

 • Bokslutskommuniké 2018

 • Bilprovningen inför en jämförelsekontroll av mätarställningen

  Under de senaste dagarna har flera fall av fusk med mätarställning uppdagats och uppmärksammats i media. För att motverka detta och lugna oroliga kunder kommer Bilprovningen inte bara notera mätarställningen utan även kontrollera och jämföra den.

 • Risker i jultrafiken: 1,4 miljoner bilister upplever sämre syn i mörker och 540 000 bilar har felaktig belysning

  Med cirka 2 miljoner* bilister på vägarna är trafiken i Sverige som mest intensiv och olycksdrabbad under julhelgen. Det är även den period då det är som mörkast. Synbesiktningen 2018 visar att 7 av 10 bilister upplever att de ser sämre när de kör i mörker, vilket innebär att 1,4 miljoner bilister i jultrafiken upplever en sämre synskärpa. Dessutom visar statistik från Bilprovningen att var fjärde bil har felaktig belysning vilket gör det ännu svårare att se och synas.

 • Vart fjärde hushåll har två eller fler personbilar – och andelen öka

  Drygt vart fjärde hushåll i Sverige har två eller fler personbilar. Därutöver tillkommer alla husvagnar, husbilar, motorcyklar och släp. För att göra det enklare att komma ihåg besiktningen och boka tid erbjuder Bilprovningen Mina sidor Privat, där kunden genom att ange sitt bank-id har alla sina fordon samlade i en smidig webbtjänst. Över 10 000 privatkunder har redan registrerat sig.

 • Stockholmare har bäst syn i trafiken – bättre än göteborgare och skåningar

  Var åttonde bilist (13 procent) i Stockholm har trafikfarlig* syn. Det är lägre än genomsnittet för riket i övrigt, där andelen ligger på 17 procent. Det visar Synbesiktningen 2018, Sveriges största syntest av bilförare, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

 • Vintermörkret en säkerhetsrisk i trafiken: 7 av 10 bilister upplever att de ser sämre i mörker

  I perfekta förhållanden har en miljon bilister i Sverige trafikfarlig syn, vilket innebär att de ser suddigt redan vid två meters avstånd. 69 procent upplever dessutom att de ser sämre i mörker. Detta visar utfallet av Synbesiktningen 2018, Sveriges största syntest av bilförare, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

 • 10 år med Synbesiktningen visar fortsatt alarmerande siffror
  – En miljon bilister har trafikfarlig syn


  Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen och Sveriges största syntest av bilförare, har nu genomförts för 2018. Under tio år har totalt cirka 24 000 bilister testat sin syn och statistiken har varit oroväckande varje år.
 • Blå mustascher på Bilprovningen till stöd för Mustaschkampen

  Från och med i år är Bilprovningen stolt sponsor till Prostatacancerförbundets insamlingskampanj Mustaschkampen. Sveriges bilister erbjuds nu att köpa mustaschreflexer på Bilprovningens stationer för att bidra till forskningen och samtidigt synas bättre i trafiken och höstmörkret.

 • Delårsrapport januari - september 2018

 • Fler bilister som kör ”dagen efter”

  15 procent av bilisterna uppger sig köra bil tidigt dagen efter att de varit påverkade av alkohol. Det är en ökning med 5 procentenheter sedan föregående år. Det visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra. Det framgår också att inställningen till alkohol och trafik skiljer sig mellan könen.
 • Här är alla fordonsentusiaster i nya säsongen av Bilprovningen

  Fordonsentusiasterna på Bilprovningen öppnar upp sidodörrarna för en andra säsong i Sveriges mest Cadillac-täta stad Tidaholm. I andra säsongen möter vi dessutom två nya ansikten i besiktningstekniken och smålänningen Claudio, samt Epa-älskaren och praktikanten Jenny. Bilprovningen har säsongspremiär måndag 3 september kl. 20.00 på TV3 och Viafree.

 • Delårsrapport januari - juni 2018

 • Så rustar du dig inför midsommartrafiken

  Midsommarhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger, där torsdagen och söndagen är de dagar på året då trafiken är som störst. Om det varma vädret håller i sig kan det innebära extra påfrestningar på bil och förare. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för en smidigare bilresa.
 • Ny tjänst från Bilprovningen möjliggör delkontroll av fordon

  Låter bilen konstigt eller bråkar bromsarna på husbilen? Inga problem! Sedan början av maj erbjuder Bilprovningen sex olika delkontroller för kunder som bara vill få en del av fordonet kontrollerat – en tjänst som redan visat sig vara mycket efterfrågad.
 • I höst sänds en andra säsong av realityserien Bilprovningen i TV3 och Viafree

  Det blir ett kärt återseende för många tittare när en andra säsong av realityserien Bilprovningen sänds i TV3 och Viafree i höst. De omtyckta besiktningsteknikerna Fredrik, Ylva, Sandra, Lasse och Bosse i Tidaholm är tillbaka i rutan, liksom alla härliga kunder och fordon.

 • I höst öppnar Bilprovningen en station i Västerhaninge

  Bilprovningen satsar på södra Storstockholm. Utöver nyetableringen i Kungens Kurva öppnar Bilprovningen nu också en station i Västerhaninge. Portarna till den nya och lättillgängliga stationen i Håga industriområde slås upp hösten 2018.
 • Dubbelt skydd när du besiktar bilen hos Bilprovningen

  Varje år sker över en halv miljon bärgningar. Den vanligaste orsaken är att fordonet inte startar eller har ett motorfel. För att minska risken för att bli stående utan hjälp inleds nu ett samarbete som innebär att förare som väljer att besikta sin bil hos Bilprovningen får en månads kostnadsfri vägassistansförsäkring från Falck på köpet**. De får med andra ord dubbel trygghet.

 • Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

  Ludvig Nauckhoff ny styrelseledamot
 • Delårsrapport januari - mars 2018

 • Bilprovningen utsett till Sveriges 27:e mest hållbara varumärke

  För åttonde året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår klättrade Bilprovningen en placering till plats 27 bland Sveriges 326 mest välkända varumärken. Bilprovningen ansågs också vara branschbäst, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.

 • Bilprovningen först med söndagsöppet

  Bilprovningen är först ut i fordonsbesiktningsbranschen med en anläggning som regelbundet har öppet på söndagar. Det är den nyöppnade stationen Sollentuna-Häggvik som erbjuder servicen på söndagar klockan 8-17 från den 6 maj.
 • Så rustar du dig inför påsktrafiken

  Påskhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger med många långväga resenärer på vägarna, bländande vårsol och snabbt växlande väderlek. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för att hinna se och undvika olyckan innan den inträffar.
 • Nu kan bilägare få varningar om halt väglag i realtid

  Tack vare en uppkopplad enhet och appen ”Halkvarnaren” där bilägare blir uppmärksammade på halt väglag och försämrad vägkvalitet i realtid kan olyckor förebyggas.
 • Bilprovningen gör sig redo för elbilarna

  Som första bilbesiktningsföretag erbjuder Bilprovningen publik laddning av elbilar på sina stationer. Servicen är gratis och tillhandahålls till att börja med på fyra orter, men utökas i takt med efterfrågan. Laddlösningen kommer från Vattenfall och är uppkopplad till InCharge laddnät. Om laddstolpen är ledig eller inte framgår av InCharge app.
 • Bokslutskommuniké 2017

 • Inför en av årets värsta trafikhelger:
  360 000 bilister har trafikfarlig syn och 540 000 bilar har felaktig belysning


  Julen är en av årets mest trafikintensiva och olycksdrabbade perioder då omkring två miljoner bilister* ger sig ut på vägarna. Körförhållandena försvåras dessutom av mörkret och väglaget.Statistik från Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att var sjätte bilist kör med trafikfarlig syn. Fler än var fjärde bil har dessutom felaktig belysning enligt Bilprovningens kontrollbesiktningar.Här får du tipsen för att se och synas bättre i trafiken.
 • Årets Synbesiktning visar att svenska bilister har en stark övertro på sin syn – 93 procent vill lagstadga om kontinuerliga synkontroller

  Nio av tio svenska bilister tycker att de har en tillräckligt bra syn för att köra säkert i trafiken. Men årets Synbesiktning – Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen – visar att var sjätte bilist har en trafikfarlig syn*. Samtidigt vill 93 procent att kontinuerliga synkontroller i samband med förnyelse av körkort ska lagstadgas.
 • Delårsrapport januari - september 2017

 • Fler använder mobilen när de kör - trots att de anser det påverkar trafiksäkerheten

  Nio av tio förare anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. Trots det är det allt fler som använder mobilen när de sitter bakom ratten. Samtidigt är det färre som menar att lagstiftning skulle få dem att ändra beteende. Den motsägelsefulla utvecklingen framgår av två enkäter som Bilprovningen genomfört på sin webbplats med tre års mellanrum.
 • NVR: Viltolyckorna fortsätter att öka, olyckor med rådjur är vanligast

  Det sker i genomsnitt mer än 1 viltolycka var 10.e minut i Sverige. Detta innebär att över 58 000 fordon är årligen inblandade i en viltolycka. Olyckorna måste bli färre. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor den 25 september–1 oktober.

 • Resultat från årets däckrazzior: Vinterdäck på sommaren vanligare när andelen dubbfritt ökar

  Det finns en koppling mellan hur många som kör på dubbfria vinterdäck på vintern och hur många som behåller vinterdäcken på bilen även under sommaren. Detta visar resultaten från årets däckrazzior.

 • Däckrazzia: Fler använder vinterdäck på sommaren i södra Sverige

 • Bilprovningen satsar på toleransutbildning

  Efter 19 år av utanförskap stannade Mary Juusela upp och började se det värdefulla i sig själv – och i andra. Det blev starten på en omvälvande resa som utmynnade i Lika Olika-metoden, en unik utbildning i tolerans som redan gett över 19 000 personer nya perspektiv. I höst samarbetar Lika Olika tillsammans med Bilprovningen, som är först ut i näringslivet att satsa på metoden.
 • Delårsrapport januari - juni 2017

 • Bara fyra av tio husvagns- och husbilsägare kontrollerar gasolen

  I morgon börjar semestern för många husvagns- och husbilsägare. Då är det viktigt att kunna känna sig trygg både på vägen och på campingen. Trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen kan leda till allvarliga konsekvenser. Fram till april 2009 kontrollerades samtliga husvagnar och husbilar. Numera är andelen mer än halverad. Det visar aktuell statistik från Bilprovningen.

 • Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad på midsommarafton

  Nu är det bara en dag kvar till midsommar och en av landets mest intensiva trafikhelger. Enligt en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren har bilisters attityd till alkohol skärpts, men fortfarande anser var tionde förare det vara acceptabelt att sätta sig bakom ratten efter ett glas vin eller öl. Så - se upp på vägarna!
 • Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar

  Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar. När bilen är fullastad på semestern behöver lufttrycket i däcken vara högre än normalt. Dessutom ska bilen vara utrustad med sommardäck för att inte riskera sämre grepp och förlängd bromssträcka. 2016 års Däckrazzia* visar dessvärre att alltför få bilister har koll på sina däck.
 • Realityserie om Bilprovningen spelas in och sänds i TV3 och Viafree i höst

  Arbetsglädje, humor och en gemensam passion för fordon – det är den varma sidan av Bilprovningen som man får möta i en realityserie som just nu spelas in av produktionsbolaget OTW på uppdrag av MTG Sverige. I centrum står medarbetarna Fredrik, Ylva, Sandra, Kent, Lasse och Bosse på stationen i Tidaholm och deras möten med olika kunder och fordon. Serien sänds i TV3 och Viafree i höst.
 • Sveriges första eldrivna lastbil för elväg är här

  Sveriges första helt eldrivna lastbil för elväg har genomgått en registreringsbesiktning på Bilprovningen - och godkänts. Detta är en milstolpe i utvecklingsprojektet eRoadArlanda som syftar till att långsiktigt förverkliga målet om hållbara transporter via elvägar.
 • Bilprovningen öppnar en station i Landvetter, Göteborg

  Bilprovningen ökar sin tillgänglighet i Göteborg med en nyetablering i Landvetter. Våren 2018 öppnar Bilprovningen portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station, belägen intill Boråsleden i östra Göteborg. Befintliga stationer finns i Aröd och Torslanda.
 • Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

 • Delårsrapport januari - mars 2017

 • Bilprovningen ett av Sveriges 30 mest hållbara varumärken

  För sjunde året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår klättrade Bilprovningen fem placeringar till plats 28 bland Sveriges 286 mest välkända varumärken. Bilprovningen ansågs också vara branschbäst, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.
 • Bilprovningen Malmö-Fosie utökar kapaciteten med en tunghall

  Antalet tunga fordon ökar i storstäderna och därmed även efterfrågan på lättillgänglig fordonsbesiktning. För att möta behovet och erbjuda bästa service utökas Bilprovningens station i Malmö-Fosie, belägen intill E65 med en tungbana som öppnar våren 2018.
 • Bokslutskommuniké 2016

 • Eva Morger nu generalsekreterare och vice ordförande i CITA

  Fyra år efter att Bilprovningens kvalitets- och miljöchef Eva Morger valdes in som första kvinnliga styrelseledamot i CITA* någonsin, har hon nu utsetts till generalsekreterare och vice ordförande. CITA är en global sammanslutning av 130 företag, myndigheter och organisationer verksamma inom fordonsbesiktning.
 • 400 000 bilister kör med trafikfarlig syn under julhelgen– både förare och bilar är trafikfaror

  Julen är en av årets mest trafikintensiva perioder då omkring två miljoner bilister* ger sig ut på vägarna. Körförhållandena försvåras dessutom av mörkret och väglaget. Statistik från Synoptik och Bilprovningen visar att var femte bilist kör med trafikfarlig syn och att mer än var fjärde bil har felaktig belysning.
 • Nästa sommar öppnar Bilprovningen en station i Häggvik, Sollentuna

  Sommaren 2017 öppnar Bilprovningen portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station i handelsplats Häggvik, mitt i hjärtat av Sollentuna och bara ett stenkast från E4. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
 • 1,3 miljoner bilister kör med trafikfarlig syn – rekordmånga bilister med trafikfarlig syn på svenska vägar

  1,3 miljoner svenska bilister kör med trafikfarlig syn* och av dem ser 750 000 så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag. Antalet bilister med trafikfarlig syn har ökat stadigt de senaste åren och är nu uppe i ett rekordantal visar Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, ett initiativ av Synoptik och Bilprovningen.

 • Delårsrapport januari - september 2016

 • Fler bilar borde återvinnas på ett miljöriktigt sätt

  I dagsläget är det alltför få personbilar som återvinns. Istället blir de stående och utgör en lokal miljöfara. Problemet finns i hela landet, men tenderar att vara värre i de län där det finns gott om utrymme. Nu inleder Bilprovningen, BilRetur, Stena Recycling och BIL Sweden ett samarbete som syftar till att öka den miljöriktiga återvinningen genom att informera bilägare om hur man går tillväga. Det är enkelt att göra rätt.
 • Bilprovningen säkerställer att husbilsbesiktningar i Varberg skett korrekt

  Bilprovningen kommer inom kort att via brev höra av sig till ett antal kunder, vars husbilar kontrollerats av en före detta besiktningsingenjör i Varberg som inte har följt rutinerna och är misstänkt för tjänstefel. Det finns i dagsläget inga bevis för att besiktningarna gjorts felaktigt men Bilprovningen vill försäkra sig om att husbilarna bedömts korrekt genom att erbjuda dessa kunder en kostnadsfri besiktning.
 • Pressinfo från Nationella Viltolycksrådet: Rådjur och vildsvin vanligast i viltolyckor på våra vägar

  Det inträffar över 5 viltolyckor per timme i Sverige. Detta innebär att mer än 48 000 fordon är årligen inblandade i en viltolycka. Olyckorna måste bli färre. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor den 26 september – 2 oktober

 • Resultat från Däckrazzia visar: Var fjärde kör fortfarande med slitna däck

 • Däckrazzia: Bättre men inte bra

  Trots att däcken på undersökta bilar blivit bättre sedan däckrazziorna startade rullar det fortfarande många bilar på Sveriges vägar med slitna däck och däck med dåligt lufttryck.
 • Bilprovningen öppnar en station vid Smista Allé, Kungens kurva

  Bilprovningen ökar sin tillgänglighet för den växande befolkningen söder om Stockholm. Sommaren 2017 slås portarna upp till en ny station vid Smista Allé, Kungens kurva. Bilprovningen har i dagsläget tre stationer på den södra sidan. I centrala Stockholm finns en och norr om staden sex stationer.
 • Delårsrapport januari - juni 2016

 • Var fjärde trafikant tycker det är ok att cykla efter tre glas vin

  Midsommar närmar sig, liksom en av landets mest intensiva trafikhelger. Bilisters attityder till alkohol har skärpts, men bland cyklister är det sämre ställt. En av fyra tycker att det är acceptabelt att sätta sig bakom styret efter tre glas vin. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren.
 • Bilprovningen är ny partner i Telia Sense

 • Bilprovningen återvänder till Eskilstuna

  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Eskilstuna. Våren 2017 öppnas portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station intill E20. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
 • Bilprovningen öppnar en station intill E4 i Upplands Väsby

  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Upplands Väsby. Vid årsskiftet öppnas portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station på Stockholmsvägen intill Glädjens trafikplats och E4. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.

 • Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

  Idag avhöll AB Svensk Bilprovning (Bilprovningen) sin årsstämma i Stockholm. Vid stämman beslutades bland annat följande:
 • Delårsrapport januari - mars 2016

 • Bilprovningen fortsatt ett av Sveriges mest hållbara varumärken

  För sjätte året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår placerade sig Bilprovningen på plats 33 bland Sveriges 265 mest välkända varumärken. Bilprovningen erhöll också utmärkelsen ”branschbäst”, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster, samt placerade sig fyra bland de statliga bolagen.

 • Bilprovningen ställer sig bakom Fossilfritt Sverige

  När regeringen nu initierar Fossilfritt Sverige är det självklart för Bilprovningen, som bedriver ett ambitiöst miljöarbete med utmanande klimat- och energimål, att ställa sig bakom deklarationen.
 • Bilprovningen medverkar i TV-programmet Vägens hjältar

  Stockholmstrafiken är den absolut värsta i Sverige, och bland de besvärligaste i Europa med närmare 300 olyckor och incidenter varje dygn. I TV-programmet Vägens hjältar får vi möta människorna som jobbar för att skapa ordning i trafikkaoset – bärgare, larmoperatörer och vägassistansen samt de som arbetar proaktivt för säkra fordon och säkra förare – Bilprovningens besiktningstekniker.

 • En av tio bilister kör med olaglig syn – nu vill nio av tio ha lagstadgade synkontroller

  Var tionde bilist, alltså cirka 600 000 svenska bilister, skulle inte få ta körkort med den syn de har idag. Det visar Synbesiktningen, ett initiativ av Synoptik och Bilprovningen. Samtidigt svarar nio av tio bilister i undersökningen att de vill ha lagkrav på återkommande synundersökningar för bilister, något som saknas i Sverige idag. Hälften av bilisterna vill ha krav på synundersökningar, senast från 45 års ålder.
 • Delårsrapport januari - september 2015

  Positiv resultatutveckling under det tredje kvartalet
 • Fyra av tio tunga bussar underkänns hos Bilprovningen

  När Bilprovningen presenterar utfallet av den senast besiktningsstatistiken för tunga bussar (totalvikt över 3,5 ton) ser den senaste tidens utveckling positiv ut, med en kontinuerligt sjunkande underkännandegrad. Dock är det fortfarande fyra av tio tunga bussar (38 procent) som underkänns.
 • Felaktig fordonsbelysning kan äventyra trafiksäkerheten

  Visste du att en felaktig belysning är den vanligaste anledningen till att Bilprovningen underkänner personbilar? Nu när hösten är i antågande och det blir allt mörkare vill Bilprovningen uppmärksamma bilister om vikten av en fungerande och rätt inställd belysning för att inte äventyra trafiksäkerheten.
 • Fyra av fem motorcyklar godkänns hos Bilprovningen

  Bilprovningens besiktningsstatistik för 2014 visar att motorcyklarna fortsatt är i gott skick. En förklaring är de korta körsträckorna till följd av den korta säsongen, men en bidragande orsak är också att motorcyklarna vårdas väl av sina ägare. Totalt underkändes var femte motorcykel, men endast var tionde med krav på efterkontroll. Det är en låg andel i förhållande till andra fordonsslag.
 • Sex av tio fyrhjulingar underkänns hos Bilprovningen

  Fyrhjuliga motorcyklar* är populära. De köps och körs av allt fler. Men skenet bedrar – de är inte så ofarliga som man kan tro bara för att de har fyra hjul till skillnad från två. När Bilprovningen jämför besiktningsstatistiken för motorcyklar skiljer sig resultatet markant. Fyrhjuliga motorcyklar är inte i samma goda skick som tvåhjuliga motorcyklar.
 • Var tredje husbil och var fjärde husvagn underkänns hos Bilprovningen

  Allt fler väljer att hellre köpa husbil än husvagn. Men när Bilprovningen för första gången nu presenterar besiktningsstatistik för husbilar visar siffrorna att det är fler husbilar som underkänns än husvagnar, trots att husbilar generellt är mycket yngre. Visserligen har husbilar fler kontrollpunkter, men körsträckorna är korta för båda fordonsslag. Totalt underkänns var tredje (32 procent) husbil och var fjärde (27 procent) husvagn.
 • Fler kör på vinterdäck på sommaren

  Statistik från däckrazzior visar att andelen bilar med dubbfria vinterdäck på sommaren ökar.
 • Delårsrapport januari - juni 2015

  Positiv resultatutveckling under andra kvartalet och stabilt första halvår
 • Bilprovningen öppnar station för tunga fordon intill E4 i Rosersberg

  Antalet tunga fordon ökar i storstäderna och därmed även efterfrågan på lättillgänglig och effektiv fordonsbesiktning. Med den nya stationen, som öppnar sommaren 2016 och är belägen i Stockholm Nord Logistikcenter intill E4 i Rosersberg, möter Bilprovningen detta behov. Företagskunder kommer att kunna göra besiktningen i anslutning till ordinarie arbetsplatser, utan att göra avkall på logistiken.

 • Våren 2016 öppnar Bilprovningen en station intill E4 i Märsta/Sigtuna

  Efter några års frånvaro återvänder Bilprovningen till Märsta/Sigtuna i form av en nyetablering våren 2016. Bilprovningen lägger stor vikt vid att vara nära sina kunder och bedömer den nya stationens läge intill E4 som mycket lättillgängligt, dels för det växande invånarantalet i kommunen, dels för bilister som pendlar via E4.
 • Åtta av tio förare tycker att alla bilar borde utrustas med alkolås

  Nio av tio förare tycker att alkolås i bilen är bra och åtta av tio att alla bilar i Sverige borde utrustas med alkolås. Däremot är det bara tre av hundra som har en bil utrustad med alkolås. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) genomfört inför Trafiknykterhetens dag den 6 maj och som besvarats av 978 bilister.
 • Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

 • Delårsrapport januari - mars 2015

  Bilprovningens position fortsatt stark på en tuffare och svårutsägbar marknad
 • En av fem tvättar bilen utomhus, trots kunskap om konsekvenserna. VM i biltvätt ska få fler att göra ett medvetet val

  Enligt en enkät som Bilprovningen genomförde i januari 2015 vet nio av tio att biltvättning leder till utsläpp av tungmetaller, olja, kemikalier och annat miljöskadligt. Ändå väljer var femte bilist att tvätta bilen hemma på garageuppfarten eller gräsmattan. Det vill Bilprovningen ändra på.
 • Bilprovningen rankad som Sveriges artonde mest hållbara varumärke

  För femte året i rad är Bilprovningen med i toppen när konsumenterna utser Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes vid en ceremoni i Stockholm igår placerade sig Bilprovningen, i konkurrens med välkända varumärken som IKEA och ICA, på artonde plats. Totalt deltog 253 företag. Bland de statliga bolagen blev Bilprovningen fyra, efter Apoteket, Systembolaget och SJ. Bilprovningen erhöll också utmärkelsen ”branschbäst”, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.
 • Kostnadsfritt erbjudande ökar tryggheten för svenska bilägare

  I mars lanserar Caromba.com en unik tjänst i Sverige. För att kunder efter avslutat verkstadsbesök alltid ska känna sig trygga med att en service eller reparation är korrekt genomförd erbjuds de att kostnadsfritt göra en Trygghetskontroll hos Bilprovningen.
 • Bokslutskommuniké 2016

 • Bokslutskommuniké 2015

 • Bokslutskommuniké 2014

  Ett framgångsrikt år för Bilprovningen i en tilltagande konkurrens
 • Bilprovningen hjälper bilister att rädda världen lite grann varje dag

  Var tredje bilist (29 procent) tvättar bilen varannan vecka eller oftare. Var femte bilist (20 procent) tvättar oftast bilen på garageuppfarten eller på gräsmattan. Samtidigt vet nio av tio (93 procent) att smutsvattnet från biltvättning innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och kemikalier från bilvårdsmedel. Fyra av tio (38 procent) köper sällan eller aldrig miljömärkta bilvårdsmedel. Det visar en enkät från Bilprovningen som besvarats av 465 bilister.